Sattuuko hieronta?

Ensimmäisten asiakkaideni joukossa oli nuori nainen, joka hieronnan yhteydessä alkoi kikattelemaan. Kuuntelin tätä aikani ja päätin sitten kysyä, kutitanko häntä. ”Ei”, asiakas vastasi, ”Sattuu!”.

Jos vaikkapa niska-hartiaseutu on ehtinyt kiristymään kuukausikaupalla, se ei tule yhdellä 45 minuutin hieronnalla paranemaan. Hierojasi varmasti yrittää tehdä parhaansa, mutta mahdottoman tavoittelu riittämättömässä ajassa saattaa johtaa siihen, että otteet ovat ehkä vähän turhan kovia.

Pitääkö hieronnan sattua?

Samainen asiakas kertoi käyneensä hierojalla edellisen (ja ensimmäisen) kerran viisi vuotta aiemmin, eikä sen jälkeen enää ollut hieronnassa käynyt. Kun kysyin miksi, hän vastasi, että hieronta oli ollut niin kivuliasta. Kysyin saman tien, miksi hän ei sanonut hierojalle siitä. ”Se oli ensimmäinen kertani ja luulin, että hieronta on sellaista”.

Hieronnan ei pidä lähtökohtaisesti sattua. Usein se kuitenkin tekee kipeää, mutta kivun pitäisi pysyä makean kivun puolella. Kipu on kovin subjektiivista – mikä sattuu yhtä, ei tunnu toisesta miltään. Minullakin on muutamia asiakkaita, joilta tuntuu puuttuvan tuntoaisti, eivätkä kovemmatkaan otteet aiheuta mitään reaktioita. Keskimäärin naiset sietävät kipua miehiä paremmin.

Jos lihaksiasi on kiristänyt kuukausikaupalla, oletko valmis maksamaan tästä hinnan, joka on 60-90 minuuttia jonkinlaista siedettävää kipua? Usein se kannattaa ja olosi helpottuu. Kukaan järkevä hieroja ei käytä yhtään enempää voimaa kuin mitä hoito vaatii.

Se hänelle nyt kertokaa

Kerro jo hieronnan aikana, jos sinua sattuu niin saat sinulle sopivimman hoidon. On turha sanoa puolentoista tunnin jälkeen hierojalle, että olit liian kovakourainen. Jos olet ensimmäistä kertaa, kerro jo etukäteen mahdollisesta herkkyydestäsi kivulle.

Hierontakipuun reagoidaan monin tavoin. 12-vuotias tyttäreni lyö minua reiteen jos hänen mielestään hieron niska-hartiaseutua liian kovaa. Olen useaan otteeseen sanonut neidille, ettei hierojaa saa lyödä, mutta toistaiseksi sanani ovat olleet kärpästen surinaa hänen korvissaan. Yksi asiakkaani huusi kuin syötävä ja lateli suustaan keskeisimmät suomalaiset voimasanat maustaen niitä vielä muutamalla englanninkielisellä. Lopetin hieronnan välittömästi ja ehdotin, etten enää jatka. Asiakkaani sanoi, että jatka vaan, tämä on hänen tapansa reagoida kipuun. Jatkoin huudon säestyksellä.

Mitä jos sattuu vielä ylihuomenna?

Kireiden paikkojen avaamisesta seuraa usein muutaman päivän ajan tuntemuksia hierotulla alueella.

Tätä voi verrata urheilusuoritusta silloin tällöin seuraavaan lihaskipuun. Jonkun päivän se kestää ja sitten se on ohi.

Koulutetun hierojan antama hieronta on erittäin turvallista. Hieromme pehmytkudosta, emmekä niksauttele paikkoja. Jos ylihuomenna sattuu, se on yleensä vain merkki siitä, että paikat olivat jumissa.

Pelotteluista huolimatta – tervetuloa koronaturvallisiin hoitoihin!