Kuinka usein hierojalla kannattaa käydä?

Minulta kysytään monesti, miten usein hierojalla kannattaa käydä. Ansainnan näkökulmasta voisin tietysti sanoa, että kaksi kertaa päivässä – aamuin ja illoin – mutta tämähän ei pidä paikkaansa ellei puhuta hemmotteluhoidoista. Siihen, miten usein hierojalla kannattaa käydä kehoaan huoltamassa, vaikuttavat:

  • ikä
  • yleiskunto
  • kehon ominaisuudet, esim. faskian (lihaskalvojen) kireys
  • työn henkinen ja fyysinen kuormittavuus
  • harrastukset
  • elämäntavat
  • stressi

Aktiiviliikkuja (liikuntaa vähintään kolmena päivänä viikossa) rasittaa tyypillisesti kehoaan paljon, mutta kehonhuolto voi jäädä hunningolle. Kehonhuollon laiminlyöminen saattaa pahimmillaan johtaa urheiluvammaan. Siksi suosittelenkin aktiiviliikkujalle hierontaa kerran viikossa.

Muiden kuin aktiiviliikkujien kannattaa yleensä käydä hieronnassa joka toinen tai kolmas viikko. Tyypillisiä syitä tulla hierontaan ovat niska-hartiaseudun sekä alaselän vaivat. Näitä voidaan hoitaa tehokkaasti ja tuloksellisesti erilaisten hierontatekniikoiden avulla.

Jos sinulla on akuutti vaiva, suosittelen hierontaa kuurimuotoisesti kahden viikon sisällä 3-4 kertaa, sen jälkeen kerran viikossa ja kun vaiva alkaa hellittää, normaalissa rytmissä. Sopiva hierontatekniikka tai tekniikoiden yhdistelmä löytyy vaivan tyypistä, sijainnista ja vaivan aiheuttamista muista ongelmista riippuen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erilaisten liikeratojen rajoitukset, päänsärky, migreeni, jne.

Hierojalla käymistä voi verrata vaikkapa kulkuvälineen huoltoon tai siivoukseen. Jos ne jättää tekemättä, edessä on ongelmia. Jos jaksaa pitää huolta kodistaan ja kulkuvälineistään, kannattaa myös pitää huolta itsestään. Ja kun pitää huolta itsestään, jaksaa myös pitää huolta muista.

Mens sana in corpore sano.